Wilde groenten op 't menu!

Brandnetel.

Door hun rijkdom aan vitamine A, aan eiwitten en mineralen (vooral ijzer en calcium), stimuleren brandnetels de vorming van nieuw bloed. Brandnetels bevatten bovendien zouten die zonder moeite door het lichaam opgenomen worden, en zijn dus ook geschikt voor zoutarme diëten.

Men plukt de jonge toppen! Je kan deze mengen in groenten soep, maar je kan ze ook stoven met een fijngesnipperde ui en dan mengen met aardappelpuree voor een heerlijke stamppot.

De “prikkel” verdwijnt bij het koken!

______________________________________________________________________________________________________________

Dovenetel. (zonder prikkel)

Hebben dezelfde eigenschappen als brandnetels en zijn even gezond.

Je plukt de blaadjes en bereid ze op dezelfde manier, je kan ze ook maken in kaassaus, kook ze eerst, met half om half kookvocht en melk maak je dan een roux die je afwerkt met p&z, muskaatnoot en geraspte kaas.

______________________________________________________________________________________________________________

 

Vlierbloesem.

De bloemen van de vlierboom zijn vooral gekend voor hun zweetdrijvende kracht in geval van verkoudheid, bronchitis en bij koortsachtige aandoeningen zoals griep. Ze werken slijmafdrijvend en hoeststillend.

Vers zijn ze heel lekker in een omelet.

Men kan ze ook vers of gedroogd in thee gebruiken.

Vlierbessen.

Hebben dezelfde werking als de bloemen en zijn bloedzuiverend.

Met het verse sap maakt men gelei, siroop.

Voor siroop kook je de rijpe bessen tot ze openbarsten, laten afkoelen en door een neteldoek knijpen.

Breng 1 liter zuiver sap aan de kook, samen met een takje tijm, 2 kruidnagels en 1 kg bruine suiker, laat zonder deksel zachtjes doorkoken tot het geheel geleiachtig wordt, haal er de kruiden uit, schep het schuim er af en giet over in donkere glazen flessen. Sluit onmiddellijk af, en bewaar op een koele, donkere plaats. En klaar is je hoestsiroop voor de winter.

______________________________________________________________________________________________________________

RADIJSKRUID.

Radijskruid bevat veel vitaminen en mineralen. De meeste mensen gebruiken alleen de knol, maar het kruid smaakt ook heel lekker in stamppot.

______________________________________________________________________________________________________________

Madeliefje.

Is bloedzuiverend en stimuleert lever en gal.

In het voorjaar kunnen de jonge blaadjes gemengd worden met sla. De bloempjes kunnen ook gegeten worden, maar dan neemt men best deze die nog maar gedeeltelijk geopend zijn, gans geopend smaken ze ietwat bitter.

______________________________________________________________________________________________________________

 

Waterkers.

Je vind ze langs rivierwanden. In het voorjaar ideaal om de lever te ontgiften.

Maak er soep of stamppot van, of eet ze in een slaatje. Lekker pittig!

______________________________________________________________________________________________________________